Mindfulness werkt

Meer rust en minder stress
Tijdens dit traject staat het creëren van meer rust en minder stress centraal. Het is een mentale fitnesstraining in aandacht en emotionele intelligentie. Wie voelt tegenwoordig niet de druk van een uitpuilende inbox, een eindeloze to do-lijst en voortdurende beschikbaarheid? Deze tijd kenmerkt zich door een overload aan informatie en prikkels, hoge eisen en verwachtingen en snelle veranderingen. Zonder bewuste aandacht voor ontspanning, verwerken en bijtanken, houdt geen mens het op een gezonde manier vol. Een werkgerelateerde mindfulnesstraining kan daarin het verschil maken.

Mindfulness op de werkvloer
Steeds meer bedrijven bieden aandachtstrainingen aan gebaseerd op mindfulness vanwege de positieve effecten op mensen en bedrijfsresultaten. Zo ook internationale topondernemingen, die ook op HRM-gebied de toon zetten, bijvoorbeeld Google, Sony, Samsung en Carlsberg. Geen wonder, want mindfulnesstraining leidt tot verbeteringen in persoonlijke effectiviteit en vitaliteit, professionele prestaties, werk-privébalans, gefocuste aandacht, werktevredenheid en betrokkenheid bij de eigen organisatie.

Mentale fitness
Mindfulness werkt is een mentale fitnesstraining in aandacht en emotionele intelligentie. Mensen voelen zich hierdoor vrijer, meer ontspannen, verbonden, gelukkiger en veerkrachtiger in denken, voelen en handelen. De training is praktisch van inslag en direct toepasbaar in het dagelijks (werk)leven. Technieken als mediteren, de bodyscan en andere methodes vergroten bij deelnemers (zelf)inzicht, (zelf)vertrouwen, concentratievermogen en stressbestendigheid. De training brengt het beste samen uit Westers wetenschappelijk onderzoek op het vlak van neurologie, psychologie en organisatieontwikkeling en uit effectieve aandachts- en ontspanningstechnieken uit de Oosterse wijsheidstradities.

Doel trainingstraject
Tijdens de training leren deelnemers op een nuchtere, praktische manier ontspannen, focussen en mediteren. Door dagelijkse beoefening thuis ontwikkelen deelnemers geleidelijk aan een gezonde en krachtige geesteshouding. Namelijk een mindset waarmee ze zich vaardiger weten te verhouden tot alles wat er dag in dag uit op hun pad komt. Meer rust in zichzelf te midden van onrust in de buitenwereld. Met deze methode om de geest te trainen hebben ze daar op legio manieren plezier van in hun werk en privéleven.

Voordelen en resultaten

 • Persoonlijke effectiviteit: effectiever, beter georganiseerd in het werk. Beter geconcentreerd, met meer focus en toewijding op de taken. Ook: minder re-work nodig (dingen niet half maar in één keer goed doen).
 • Flexibeler medewerkers, die beter in hun vel zitten, beter met snelle en dynamische veranderingen, complexe informatiestromen en arbeidsonzekerheid kunnen omgaan (stressbestendiger, meer relativeringsvermogen, meer (veer)kracht).
 • Goede balans werk-privé. Minder ziekteverzuim/verloop, minder irritatie en frustratie; bewust van het belang van een gezonde leefstijl, zowel in de vrije tijd als op het werk.
 • Duurzame inzetbaarheid: vitale medewerkers, die gedurende hun loopbaan energiek, bevlogen, betrokken en geestelijk fit blijven. Met een mindset die openstaat voor mobiliteit, bijscholen/leven lang leren.
 • Ook het team profiteert: prettiger collega’s, beter samenwerkend, meer afgestemd, constructief bijdragend aan resultaten, teamsfeer en meer geluk op de werkvloer.

Opzet Mindfulness werkt
Het traject bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele coachingsgesprekken. De individuele coaching is het maatwerkgedeelte van het traject. We kijken naar de persoonlijke ontwikkeling en naar werkgerelateerde vraagstukken. Er is aandacht voor ieders specifieke situatie, vragen en ontwikkelingspunten. Uit evaluaties is gebleken dat deze vorm van individuele begeleiding als zeer ondersteunend, inspirerend en waardevol wordt ervaren.

Acht groepsbijeenkomsten van 2 uur als volgt opgebouwd

 • Uitwisseling over thuisopdrachten/vorderingen/inzichten/obstakels
 • Introductie op het thema van de bijeenkomst (inclusief prikkelende vragen)
 • Meditatie en 1 of 2 andere werkvormen

Thema’s training

 • De theorie en praktijk van mindfulnessmeditatie
 • Hoe ontwikkel en versterk ik een bewuste, groeigerichte mindset
 • Hoe pas ik deze toe in het dagelijkse leven en op de werkvloer?
 • Zelfbewustzijn en zelfvertrouwen
 • De werking van het brein en inzicht in (eigen en andermans) emoties
 • Wat is emotionele intelligentie en hoe ontwikkel je het?
 • Zelfmotivatie en doelen stellen
 • Anderen begrijpen, je verbinden en samenwerken
 • Een effectieve én gewaardeerde collega/leidinggevende zijn

Vier individuele coachgesprekken van 1,5 uur

 • Voorafgaand aan de 1e, 3e, 5e en 8e trainingsbijeenkomst
 • Begeleiding op maat, afgestemd op de persoonlijke situatie/doelen/behoeften
 • Aansluitend op het geleerde in de training

Kennismakingsworkshop Mindfulness werkt
Om kennis te maken met de opzet van Mindfulness werkt kan ook gekozen worden voor een kennismakingsworkshop van anderhalf uur voor een groep tot maximaal 15 deelnemers. De workshop is ook zeer geschikt als onderdeel van een studiedag of heidag.

Over de trainers/coaches
De training en coaching worden verzorgd door Wieneke Bakker en Hans Wanningen. Beiden zijn academisch geschoold en hebben jarenlange werkervaring als trainer/coach in (grote) organisaties. Ze zijn opgeleid tot mindfulnesstrainer en zenleraar met gedegen meditatie-ervaring. Hans heeft onlangs het in de pers goed ontvangen boek Vaardig in geluk – handboek zenmeditatie uitgebracht. Dit boek dient mede als basis voor de aangeboden training en coaching.

Wat levert ’t op?

Voor het individu
Meer zelfkennis, inspiratie en vitaliteit. Leven en werken vanuit je eigen kracht en potentie. Verdieping en bewustwording.

In teams
Elkaar echt zien en verstaan. Aanvullen en versterken. Transparantie in samenwerking. Verbondenheid en gedragenheid.

Voor de organisatie
Een eenduidige koers en strategie. Kraakheldere communicatie. Gedragen doelen en focus op resultaat.